Šk Bodva Výlet na inú planétu

Pripravujeme ...

Odchod: 15.5.2020 o 2:00hod.

Príchod: 17.5 podvečer.

Prihlásenie skbodva@skbodva.sk predmet: macocha.

Cestovne: člen klubu 22€. nečlen klubu 45€.

Ubytovanie 12€/ noc

Rezervácia jaskyne je vybavená na 16.5.2020 o 11:00hod. vyzdvihnúť lístky je nutné nu 40 minút pred vstupom.

 

Zoznam prihlásených:

Hegedus

Martonova

Kiss

 

 

Zdroj: travelcase

Návšteva inej planéty – Moravský kras, priepasť Macocha a Punkevní Jeskyně

Neďaleko za našimi hranicami – na území južnej Moravy – s

nachádza brána do celkom iného sveta.

No dobre, nie je to tak celkom iný svet. N

ostanete stáť bezpečne na zemi, budete však mať pocit, že to, čo vidíte, jednoducho nemôže byť skutočné. A naozaj, ono to aj je – neskutočné! Srdce Moravského krasu totiž ukrýva nevídaný klenot, majstrovskú ukážku ohromujúcej krásy prírody – Macochu.

priepast-macocha-moravsky-krasPriepasť Macocha

Moravský kras však ponukou sci-fi atrakcií nekončí a pod povrchom ukrýva neuveriteľných 1100 väčších či menších jaskýň. Pre verejnosť je však sprístupnených iba päť z nich, a to Punkevní jeskyně (súčasťou prehliadky je aj priepasť Macocha), Sloupsko-šošůvské jeskyněKateřinská jeskyněBalcarka a jaskyňa Výpustek. Lenže Moravský kras neohromuje svojich návštevníkov len pod povrchom.

Lanovka-k-Punkevním-jaskyniam Lanovka k Punkevním jaskyniam

Na povrchu môžete totiž nájsť rozsiahlu sieť turistických chodníkov a cyklotrás, ktoré vás povedú najrôznejšími skalnými roklinami, tiesňavami a magickými lesmi, po okolí zrúcanín niekoľkých hradov, kaplniek, kostolíkov a iných pamiatok. Pohľady na krajinu z inej perspektívy ponúka hneď niekoľko vyhliadok… Moravský kras je naozaj čarovné miesto, na ktorom je nesmierna sila prírody doslova hmatateľná a ktoré nepochybne stojí za návštevu. Tak načo ešte čakáte?

punkevni-jaskyne-moravsky-kras-chodnikChodník k Punkevním jaskyniam

Do útrob zeme 

Ak sa chcete dostať k Moravskému krasu, môžete zamieriť najskôr do obce Vilémovice, odtiaľ vás k parkovisku neďaleko priepasti spoľahlivo nasmerujú informačné tabule. V prípade, že sa rozhodnete pre peší variant, môžete využiť červenú turistickú trasu, ktorá vás privedie priamo k hornej vyhliadke nad Macochou približne za hodinu. Ďalšou možnosťou je veľmi zaujímavý zeleno značený okruh, ktorý vás prevedie dvomi žľabmi. Sú to Suchý a Punkevní žleb. Dnom machom obrastenej skalnej rokliny vás povedie kratšia asfaltová cestička, ktorá sa nepravidelne strieda s kamenistým, no upraveným turistickým chodníkom. Za odmenu vás na jeho konci čaká nevídaný pohľad cez „okno“ do útrob zeme.

vyhliadka-priepast-macocha-moravsky-krasVýhliadka nad priepasťou Macocha

Priepasť Macocha však nebola otvoreným „oknom“ vždy. Za svoju dnešnú podobu vďačí paradoxne katastrofe – pádu stropu. Macocha bola totiž v minulosti obrovským skalným dómom, ktorý (spolu s inými) tvoril rozsiahly jaskynný systém, tzv. Punkevní jeskyně. V súčasnej podobe je priepasť s úctyhodnou hĺbkou 134 metrov najhlbšou jaskyňou typu „Light hole“ v strednej Európe. Tam sa však jej ohromujúce rozmery nekončia. Priepasť je široká 76 metrov a dlhá 174 metrov. No to stále nie je všetko, čím môže tento prírodný skvost prekvapiť. Na jej viditeľnom dne sa nachádza jazierko – a zďaleka nie obyčajné. Tvorí totiž vstupnú bránu do ďalších podzemných priestorov, ktoré sú do dnešného dňa preskúmané do hĺbky neuveriteľných 187 metrov.

punkevni-jaskyne-jaskynny-dom.moravsky-kras
Punkevní jaskyně – jaskynný dóm

O sprístupnenie Macochy sa zaslúžil najmä český speleológ profesor Karel Absolon, ktorému sa ako prvému podarilo zostúpiť až na dno, a to v roku 1901. Absolonov systematický výskum samotnej priepasti a priľahlých podzemných chodieb viedol k sprístupneniu suchej časti jaskyne s názvom Punkevní jeskyně v roku 1914. O „suchej časti prehliadky nie je reč len tak náhodou – jaskynný systém Punkevní jeskyně má pre návštevníkov posledné eso, ktoré ťahá z rukáva len pár metrov od Macochy. Úzka, dynamitom prestrieľaná chodba vás privedie k podzemnému brehu rieky Punkva, ktorá si razí cestu neveľkým kanálom a mizne v absolútnej tme. Tak sa zdá, že na tomto mieste sa prehliadka končí.

punkevni-jaskyne-moravsky-kras-sucha-cast-prehliadkySuchá časť prehliadky punkevni-jaskne-moravsky-krasDynamitom prestrelená chodba

Po chvíli čakania sa z temnej chodby prediera relatívne veľký čln, ktorý vyplní takmer celý priestor, zakotví v miniatúrnom prístave a návštevníkom velí nastupovať. Čaká vás exkluzívna podzemná plavba dlhá takmer 500 metrov. Počas nasledujúcich minút sa ocitnete v úzkych chodbách, ktoré sa pravidelne striedajú s prekvapivo veľkými jaskynnými priestormi. Toto všetko je navyše dekorované najrôznejšími tvarmi dramaticky nasvietenej jaskynnej výzdoby. Zakrátko sa však chodba viditeľne zväčšuje, až nakoniec vyústi neďaleko informačného centra, v ktorom sa prehliadka zhruba pred hodinou začala.

punkevni-jaskyne-moravsky-kras-plavba-podzemnou-castou-rieky-punkaPlavba podzemnou časťou rieky Punkva

Bonusové tipy 

V relatívne blízkom okruhu Macochy sa nachádzajú ďalšie zaujímavé jaskyne, medzi inými aj Kateřinská jeskyně, jaskyňa Balcarka alebo Sloupsko-šošůvské jeskyně. Každá z nich ponúka prehliadku so sprievodcom, ktorá trvá pol hodiny až hodinu. Počet návštevníkov pripadajúcich na jedného sprievodcu je však obmedzený a môže sa stať, že na prehliadku niektorej z jaskýň si počkáte aj niekoľko desiatok minút. Najdôležitejší tip zo všetkých však znie: Pozor na čas! Posledné prehliadky jaskýň sa totiž začínajú o 14.00 hod.

katerinska-jaskyna-macocha-moravsky-krasKateřinská jaskyňa

Vo väčšine lokálnych reštaurácií, ako aj pri vstupoch do jaskýň aniektorých predajniach suvenírov je možná platba kartou, preto sa nemusíte zaoberať výmenou eur za české koruny.

V prípade, že si neviete vybrať termín návštevy krasu, pomôže šikovný web kudyznudy.cz, na ktorom nájdete zoznam všetkých kultúrnych akcií v samotnom krase alebo v jeho blízkom okolí. Pravdepodobne budete prekvapení, koľko takýchto akcií sa na južnej Morave udejeKoncerty vážnej hudby sa občas dokonca organizujú priamo v jaskynných priestoroch.

jaskynny-dom-moravsky-krasJaskynný dóm

Moravský región sa oplatí poriadne preskúmať, pretože ponúka množstvo úžasných lákadiel na relax aj aktívny oddych. Legendárne víno, tradičnú kuchyňu, rozsiahle cyklotrasy, jazdu na koni či golf. My sme krásam Moravy podľahli. Necháte sa zlákať aj vy? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook