Šk Bodva Výstup na Pietrosul Rodnei

Pripravujeme...

Odchod: 9.4.2020 o 23:45hod.

Prichod: 12.4.2020 podvečer

Prihlásenie skbodva@skbodva.sk

Cestovne: člen klubu 20€, nečlen 40€.

Ubytovanie: pripravujeme...

Doporučujeme fyzicky zdatnekším turistom a horolezcom.

 

 

Rumunsko je krajina nádherných hôr, ktoré si žijú vlastným prírodným rytmom a i vekmi odolali určitej uniformite. Každé z nich je jedinečné a keď si už aj myslíte, že Vás nič viac nemôže nadchnúť, vstúpite do nového horského kráľovstva a podľahnete jeho čaru.

Pohorie Muntii Rodnei.

Rodna je jedným z najimpresívnejších pohorí nielen Rumunska, ale i samotných Karpát.  Jej geomorfologická rôznorodosť vyvoláva z každého uhla pohľadu iný estetický dojem. Kým hlavný hrebeň východno-západného smeru  v dĺžke asi 50 km je tvorený kryštalickými bridlicami, v jeho obalových sériách sa nachádzajú  sedimenty v podobe vápencov a dolomitov, miestami i vyvreté horniny.

Jeho charakter pripomína naše Roháče i vďaka výraznému glaciálnemu pôsobeniu s množstvom ľadovcových jazier, no zároveň je tu bohatý i jaskynný systém s druhou najhlbšou jaskyňou Európy  Izvorul Tausoarelor (479 m)

Najvyšším bodom je 2303 metrov vysoký Pietrosul Rodnei a okrem neho je tu päť ďalších vrcholov nad 2200 m. V porovnaní s už spomínanými Roháčmi ide o väčšie a najmä vyššie horstvo.

Cascada Cailor:

Konský vodopád (Cascada Cailor) je najvyšším vodopádom v Rumunsku. Padá do doliny cez tri stupne z výšky takmer 100 metrov. Z jeho spodnej časti ho ani nemožno celý vidieť.

Mocănița - CFF Viseu de Sus - Romania

Lesná železnica Vișeu de Sus (známa tiež ako Mocănița v údolí Vaserului je úzkokoľajná železnica z okresu Maramureș , ktorá vedie z Vișeu de Sus v údolí Vaserului do Karpát do stanice Coman. , blízko hraníc s Ukrajinou  . Železnica je využívaná ako lesná, tak aj na cestovný ruch, pričom je klasifikovaná ako historická pamiatka
























 

Zoznam prihlásených:

Janos

Martonova

Hegedus

Juhaszova

Demko

Laslofi

Pecuch


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook