Šk Bodva Výstup na Chabanec

Športový klub Bodva Vás pozýva na krásny výhľadový výstup na Chabanec.

Chabanec je šiestym najvyšším vrcholom Nízkych Tatier a patrí do ich ďumbierskej časti. Táto časť pohoria je charakteristická glaciálnym (ľadovcovým) reliéfom na jeho severnej strane. Tak ako na severnom úpätí Ďumbiera tak aj tu sú vytvorené ľadovcové kotly a doliny v tvare písmena U odborne nazývané trógy. Na južnej strane v doline potoka Lomnistá sa vyvinul v poslednej ľadovej dobe malý firnový ľadovec ako jeden z mála s južnou expozíciou v Nízkych Tatrách.

Trasu začneme v banskej osade pri chate Magurka.

Slovensko sa len tak hemží Magurami a Magurkami. Osada Magurka je najvyššie položená osada (1050 m n. m.) pod hrebeňom Nízkych Tatier severne od sedla Ďurková. Založili ju baníci v 13. storočí. Osada mala kedysi „celomonarchistický“ význam, nakoľko v nej boli významné ložiská zlata a sprievodných rúd. V Kunsthistorische museum Wien v mineralogickej zbierke je vidieť pekná vzorka zlata pochádzajúca práve z Magurky. V Budapešti, v múzeu, majú tiež pekný kúsok z Magurky – 8 kg rýdzeho zlata. Najväčší boom v ťažbe zlata, cca 25 kg ročne, zažila Magurka pred 1. svetovou vojnou, keď tu pracovalo pri ťažbe a spracovaní cca 400 ľudí vrátane detí a žien. Po vojne však nastal rýchly útlm – lanovky, zariadenia, stožiare skončili na šrotovisku v Podbrezovej a nastalo vymieranie. Z odvedených mužov sa vrátila z frontu len malá časť.

Trasa:  Magurka (1035 m n.m.)(zelená zn.)--> S. Ďurkovej (1730 m n.m.)(červená zn.)--> Chabenec (1955 m n.m.)--> S. Ďurkovej (1730 m n.m.)(zelená zn.)-->Magurka (1035 m n.m.) Celkový čas: 05:35. Po ceste näspať sa zastavíme na útulni Ďurková.

Odchod: sobota 24.11.2018 o 6:45hod.

Prihlásenie: turistika@skbodva.sk 0915933609. Prihlásiť sa a zaplatiť cestovné je nutné do štvrtku 22.11.2018.

Cestovné: Šk Bodva 9€, nečlen klubu 15€.

Do auta je vhodné zobrať si prezúvky.

 

Zzobratznam prihlásených:

Demko

Brunik

Janos

Hegedus

Orecny

Butella

Mikolasik

 


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook