Šk Bodva Výstup na Tlstú a Ostrú

Termín: 19.4.2019.
Odchod: 5:00 z parkoviska pri Kakaši. 5:30 Košice, cestujeme 250km cca 3hodiny.
.
Počet voľnäych miest: 0.
Trasa:  Blatnica, Vápenná dolina, jaskyňa Mažarná, Tlstá, Ľubená, Bágľov kopec, Zadná Ostrá, Ostrá, skalné bralo Muráň, Konský dol, Blatnica.
Atrakcie: jaskyňa Mažarná, rozhľad na celú Turčiansku kotlinu, výstup na Ostrú cez skalné okno kamennými schodami za pomoci reťazí a výhľady na všetky svetové strany.
Náročnosť trasy: stredne náročná.
Trvanie trasy: cca 6 hodín.
Doporučujeme: pribaliť si palice a protišmykové pomôcky na obuv, kedže je možné že sa v niektorých miestach bude ešte nachadzať vrstva snehu.                                                                                      
Cestovné: pre členov Šk Bodva 8€, pre nečlenov klubu 15€.
 
Prihlásenie: turistika@skbodva.sk 0915933609.


Plán trasy:
07:00 – 08:30 Výstup k jaskyni Mažarná
Trasu začína v závere dediny Blatnica, odkiaľ popri pamätníku SNP kráčame spočiatku po žltej farbe, aby sme sa asi po polhodine dostali k Vápennej doline, odkiaľ budú naše kroky viesť po modrej značke k jaskyni Mažarná.
Jej celková dĺžka je 130 m a po širokej nízkej vstupnej chodbe sa rozvetvuje na dve bočné. V minulosti bola osídlená ľuďmi - čoho dôkazom sú nálezy kostrových zvyškov z eneolitu; ale aj jaskynným medveďom. V súčasnosti je zimoviskom netopierov.
08:30 – 10:00 Výstup na vrchol Tlstá
Tlstá (1 373,3 m n. m.) je výrazný vrch na západnej strane Veľkej Fatry. Spolu s Ostrou tvorí výraznú dominantu horného Turca. Hranica lesa prebieha pod jej vrcholom, preto má vrcholová časť formu lúk s občasnými bralami. Ako už jej samotný názov napovedá, vrchol nie je ostrý, ale postupne sa zvažujúci. Je z neho rozhľad na celú Turčiansku kotlinu.
10:00 – 11:00 Presun na Zadnú Ostrú
Z Tlstej pokračujeme po zelenej značke cez Ľubenú a Bágľov kopec na Zadnú Ostrú. Táto časť trasy by sa dala nazvať skôr zostupom, keďže klesanie je 229 metrového prevýšenia, zatiaľ čo stúpanie iba 110metrov.
11:00 – 11:30 Výstup na Ostrú
Výstup na Ostrú je nutné absolvovať za pomoci niekoľkých metrov reťazí, cez skalné okno. Vrchol však ponúka turistom výhľady na všetky svetové strany.
11:30 – 13:30 Zostup do Blatnice
Z Ostrej zostupujeme po žltej ku skalnému bralu Muráň a odtiaľ, po modrej značke do Blatnice. Cesta Konským dolom je lemovaná skalami rôznych veľkostí a v jeho závere
13:30 – 14:00

Občerstvenie pred odchodom, návrat do Moldavy.

Foto: ŠK BODVA

Zoznam prihlásených:

Janos

Lukac

Olexova

Zelinsky

Timko

Tothova

Rakacky

Rusnakova

Petrovic


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook