Šk Bodva Výlet údolím Hornádu

 

Na výlet do údolia Hornádu odchádzame z Moldavy štyria. V Košiciach sa k nám pridávajú ďalší dvaja naši kluboví turisti. Čaká nás výlet nenáročný na dĺžku trasy a terén. Je zameraný predovšetkým na spoznávanie lokality, ktorá je veľmi zaujímavá prírodnými a historickými zaujímavosťami.

 

Cesta vlakom ubieha rýchlo a ani sme sa nenazdali vystupujeme v Chrasti nad Hornádom. Zostupujeme k Farskej skale – prírodnej pamiatke pomenovanej podľa miestnej fary, ktorá je na nej postavená. Pri Farskej skale je informačná tabuľa, z ktorej sa dozvedáme ako v tejto oblasti vznikali vrstvy pieskovcov. Skalu tesne „olizuje“ aj Hornád, ktorý ju tiež formuje.

 

Rímskokatolícky kostol Najsvätejšej Trojice na Farskej skale je bohatý svojou históriou. Súčasná podoba kostolíka je výsledkom niekoľkých stavebných úprav. Pôvodná stavba predstavuje unikátny typ rotundy, jedinečný na území Slovenska. Odborníci rotundu datujú do intervalu od 9. storočia do konca 13. storočia. Má byzanský pôdorys v tvare rovnoramenného (ondrejského) kríža a je jedinou centrálnou románskou sakrálnou stavbou na Spiši, v takto zachovanom stave v celej strednej Európe.

 

Po krátkej prechádzke históriou pokračujeme k Šikľavej skale, zimnej atrakcii tejto oblasti. Šikľavá skala sa nachádza na severe planiny Galmus, je tvorená zlepencami a vápencami. Kde sú vápence dajú sa očakávať aj jaskyne, priepasti, rôzne štrbiny. Cez štrbiny v skale vyteká voda, v zimnom období zamŕza a vytvára stále sa meniacu cencúľovú výzdobu. Skrývame sa medzi cencúľami, robíme spomienkové fotografie a očkom dávame pozor aby nám niečo nepadlo na hlavy.

 

Po pätnástich minútach od Šikľavej skaly sa dostávame do Matejoviec nad Hornádom. Miestny bufet je zatvorený, teplý čaj si nedáme tak pokračujeme ďalej po žltej turistickej značke smer Markušovský skalný hríb. Cez most prechádzame na druhý breh Hornádu a takmer popri rieke postupujeme ďalej. Asi po dvadsiatich minútach sa chodník otočí do svahu. Stúpame  prudko do kopca. Neklamný znak, že sme už blízko pri našom ďalšom cieli. Skalný hríb nás prekvapuje svojou podobnosťou s naozajstným hríbom. Vznikol tak, že nožička je tvorená zlepencami, ktoré zvetrávajú rýchlejšie oproti klobúku, ktorý je tvorený pieskovcami. Je veľmi „fotogenický“ a my si nechceme nechať tieto pohľady len pre seba. Veď si pozrite galériu a dáte nám za pravdu.

 

V Markušovciach-závere výletu vchádzame do záhrad Markušovského kaštieľa. Obdivujeme krásu kaštieľa a letohrádku Dardanely.

 

Dopĺňame energiu, dojedáme čo sme si nabalili do batohov a debatujeme. Debatujeme o tom, že v našom okolí je toľko zaujímavostí, ktoré ani nepoznáme. A pritom sú to krátke a nenáročné výlety. Dúfame, že k takýmto nenáročným poznávacím výletom sa v budúcnosti pridáte aj vy. Tešíme sa na Vás.

FOTOGALÉRIA

 

 

Foto: ŠK BODVA


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook