Prague International Marathon

Pražský medzinárodný maratón je vo svete známy hlavne pod anglickým názvom Prague International Marathon, v skratke „PIM.“ Pretek bol založený v roku 1995 a tento rok oslavoval svoj 25. ročník. Jedná sa o jeden z najkrajších mestských pretekov na svete, nakoľko aj samotné mesto Praha, je turisticky veľmi žiadanou metropolou. Za krátky čas sa zaradil medzi najprestížnejší závod na svete. Svedčí o tom aj najvyššia zlatá známka (Golden Label), udelená v roku 2010 od Medzinárodnej Asociácie Atletických Federácií (IAAF). Túto najvyššiu známku vlastní na svete len 17 najkvalitnejších mestských maratónov. Medzinárodný maratón mieru v Košiciach, pre porovnanie vlastní striebornú známku (Silver Label).

Maratón v Prahe sa beží každoročne prvú májovú nedeľu a jej trať vedie historickými ulicami mesta. Štart a cieľ je na Staromestskom námestí a lákadlom je aj samotný Karlov most, po ktorom majú možnosť bežci prebehnúť. Na štarte nechýba viac ako 10 tisíc pretekárov, ktorých už tradične doprevádza hudba z Vltavy od Bedřycha Smetanu. Nádherná hudba vyvoláva u pretekárov až zimomriavky pri behu po modrom koberci. Organízatori preteku si účastníkov vážia a ich vernosť po odbehnutí oceňujú rôznymi oceneniami a titulmi. Za odbehnutie minimálne 6 maratónov získava bežec prvé ocenenie a to Bronze PIM King. Po odbehnutí min.10 maratónov nasleduje Silver PIM King a najvyšším ocenením je Golden PIM King, ktorý sa získava po odbehnutí 15 a viac maratónov.

Medzi ocenenými v roku 2019 bol aj Róbert BOROS, člen Športového klubu BODVA, ktorý za vernosť získal titul Bronze PIM King.Vynikajúca reprezentácia nášho športového klubu a mesta Moldava.

Ďakujeme a prajeme veľa ďaľších úspechov.




 

Foto: ŠK BODVA


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook