Moldavská desiatka - pozvánka na bežecké podujatie

Športový klub BODVA Moldava, Vás týmto pozýva na 4. ročník Moldavskej desiatky. Tento pretek je súčasťou Moldavských športových dní a uskutoční sa v nedeľu 20. septembra 2015 o 11:00 hod. v areáli Aréna šport centrum (pod kopcom). Povrch trate je vyslovene lesná cesta, ani 1mm asfaltu a beží sa v prekrásnej prírode Slovenského krasu. Dĺžka trasy je 10,6 km s obrátkou na 5,3 km pri vyvieračke a kaplnke sv. Ladislava. Prevýšenie trate je cca 300m a vedie po zelenom turistickom značení. Štart a cieľ je v areáli Aréna šport centrum, kde bude aj občerstvovacia stanica + na obrátke 5,3 km (iont, voda). Pretek je zaradený aj do Moldavskej bežeckej ligy 2015. Kto miluje prírodu, beh, prekrásne prostredie a chce si užiť beh bez asfaltu a cestnej premávky tak je srdečne vítaný na Moldavskej desiatke. Tento pretek je určený hlavne pre amatérskych bežcov a nie pre bežcov, ktorí naháňajú finančné odmeny. Vítaní su však všetci, ale musia sa uspojiť s vecnými a nie finančnými cenami!

 

Usporiadateľ:

ŠK BODVA MOLDAVA

 

Termín:

20. september 2015 - nedeľa

 

Štart:

areál Aréna šport centrum o 11:00 hod. pre všetky kategórie

 

Prezentácia:

areál Aréna šport centrum od 09:30 – 10:45 hod.

 

Štartovné:

4 eur – členovia Moldavskej bežeckej ligy

5 eur – obyvatelia s trvalým bydliskom Moldava n/B. + bežci BK Spartak Medzev, BK Steel Košice a

              Active life Košice

6 eur – ostatní, vopred registrovaní cez email

7 eur – registrovaní priamo na mieste v deň preteku

 

V štartovnom majú bežci zahrnuté jedlo a nápoj. Vopred registrovaný účastník má navyše v štartovnom malý energetický darček. Registrácia vopred spočíva len v odoslaní emailovej spávy na v tvare: meno a priezvisko, dátum narodenia, klub za ktorý pobežíte resp. miesto bydliska. Platbu uhradíte potom priamo na mieste v deň preteku.


Občerstvenie:

v priestore štartu a osviežovacia stanica na obrátke (iont, voda)


Predpis:

každý pretekár štartuje na vlastné nebezpečie, usporiadateľ neručí za škody spôsobené pretekárom ani za žiadne škody spôsobené pretekármi. Preteká sa za každého počasia. 

 

Trať:

poľná cesta 3%, lesná cesta 97%, dĺžka trate je 10,6 km ( 5,3 km obrátka )


Ceny:

žiadna finančná výhra !!! bojovať sa bude o vecné ceny ( medaila, plaketa ) pre prvých troch v kategórii M1, M2, M3, M4, Ž1, Ž2. Navyše každý účastník, ktorý dobehne do cieľa dostane prekrásnu účastnícku medailu. Limit je 60 pretekárov!

 

Kategórie:

M1 – muži do 39 r.

M2 – muži nad 40 r.

M3 – muži nad 50 r.

M4 – muži nad 60 r.

Ž1 – ženy do 35 r.

Ž2 – ženy nad 35 r.

 

Informácie: Ing. Róbert Boros, email: , tel.: 0908 231 152 

 

Trať Moldavskej desiatky povedie okolo kaplnky sv. Rócha v Moldave a obrátkou okolo rastlinného kostola sv. Ladislava na Jasovskej planine. Veľmi významné a historické pamiatky maju aj svoju históriu a tak Vám ich v krátkosti prinášam.


Kaplnka sv. Rócha 

Kaplnka sv. Rócha - bola postavená na svahu v severnej časti mesta na počesť sv. Rócha a na pamiatku obetí epidémie cholery, ktorá v meste vypukla v roku 1831. Počas šiestich týždňov zomrelo 212 obyvateľov mesta. Ďalšia epidémia cholery v roku 1872 si vyžiadala 34 obetí. Kaplnka bola koncom 90-tych rokov 20 storočia zrekonštruovaná.. Oltárny obraz zobrazuje sv. Rócha a nástenné maľby zaznamenávajú smutné udalosti z obdobia epidémie. je prístupná iba počas pútí. Na pamiatku obetí sa každý rok na deň sv. Rócha slúži odpustná omša.


Rastlinný kostol a vyvieračka sv. Ladislava

 

Rastlinný kostol sv. Ladislava - neďaleko obcí Debraď a Drienovec, na Jasovskej planine predstavujúcej najvýchodnejšiu časť Slovenského krasu, sa nachádza pozoruhodné miesto obľúbené turistami i pútnikmi –Vyvieračka sv. Ladislava. Nachádza sa vo výške 420 m.n.m.. K tomuto miestu sa viaže legenda o veľmi zbožnom uhorskom kráľovi, sv. Ladislavovi, ktorý si počas návratu z ťažkého boja vymodlil na suchej pláni vytrysknutie prameňa, aby sa jeho vysmädnuté a na smrť unavené vojsko napojilo a zachránilo pred záhubou. Vedľa prameňa, ktorý je dodnes veľmi výdatný a ani v najväčších suchách nevysychá, bol na začiatku 16. storočia postavený kostol zasvätený práve sv. Ladislavovi. Tento kostol v dávnych dobách zničili Turci, koncom 20. storočia sa však začali objavovať snahy o jeho obnovu. Nakoľko sa stavba nachádza v Národnom parku Slovenský kras, obnova bola odsúhlasená len za podmienok, že sa použijú prírodné a ekologicky prijateľné materiály. Na stredovekých základoch kostola postupne vyrástol kamenný múrik a na ňom symbolická drevená konštrukcia v tvare niekdajšieho chrámu. Strom, ktorý rástol medzi základmi stavby, bol ponechaný na svojom mieste, takže prečnieva cez vôkol postavené trámy. Drevenú konštrukciu pomaly obrastajú popínavé rastliny. Tak vznikol na mieste starobylého chrámu nový, tzv. „Rastlinný kostol“. Areál kostola a vyvieračky dnes predstavuje dôležitú križovatku turistických trás. Vďaka legende o zázraku sv. Ladislava, ako i údajným zjaveniam Panny Márie, ku ktorým malo dôjsť v 50-tych rokoch 20. storočia, zároveň platí i za obľúbené pútnické miesto. K Vyvieračke a Rastlinnému kostolu sv. Ladislava sa možno dostať po značkovaných turistických chodníkoch z obcí Debraď, Drienovec a mesta Moldava nad Bodvou.

 

Ak chcete stráviť beh v tomto prekrásnom prostredí, tak neváhajte a venujte nedeľňajšie predpoludnie 20. septembra 2015 - Moldavskej desiatke. Všetci ste srdečne vítaní klubom ŠK BODVA.


Behu zdar! 


R. B.


Foto: ŠK BODVA

Zoznam registrovaných podľa kategórii:


M1

Róbert Boros

Peter Major

Peter Mišovic

Štefan Kinlovič

Július Vilk

Rudolf Verba

Jozef Lorinc

Attila Zoller

Pavol Doboš

Tamás Elek

Alexander Képes

Štefan Danko

Vratko Vokal

Peter Remiaš

Martin Miga

Ladislav Halász

Kamil Zelenák

Vladimír Čeklovský

Róbert Čarňanský

Rastislav Skubeň

Maroš Chomiščák

Andrej Antal

Gabriel Lukács

Štefan Miko

Martin Rolko

Pavol Gorog

Erik Onofrej

Peter Dosedla

Marian Tóth


M2

Štefan Lacko

Elo Kulík

Štefan Kuzma

Marian Rybár

Branislav Klobošič

Zdenko Mihalik

Norbert Bukovič

Marcel Bodnár


M3

Ladislav Maras

Jaroslav Baláž

Ladislav Mešter

Zoltán Dancák

Jozef Sciranko

Ľubomír Kičin


M4

Ondrej Biacovský

Tibor Huszár

Bartolomej Ficzere

Ján Pavkovček


Ž1

Natália Valkošáková

Maria Szakácsová

Martina Kolibárová

Alena Farkašová

Nikola Nedviďová

Viktória Fedáková

Janka Holubčíková

Veronika Mihóková

Jana Kolesárová

Katarína Fogelová


Ž2

Andrea Gedeonová

Helena Litváková

Andrea Repková

Žaneta Matulová

Tímea Bagačková Zollerová

Anna Vargová

Monika Erdelyi Kolarska

Lukrécia Bilohuščinová

Judith Schäfer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pridajte prvý príspevok do diskusie

Meno, priezvisko:

Správa:
picleftrightclosefacebook